dilluns, 25 de febrer del 2008

Entrevista El Periodic d'Andorra-Antonia Escoda





ENTREVISTA // ANTÒNIA ESCODA // PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL PAS DE LA CASA

"La secessió és una qüestió de gent que se sent maltractada"
IAGO ANDREUENCAMP

L'Associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa va ser una de les primeres associacions que es va constituir a Andorra, a principis dels anys 90. Des d'aleshores, l'associació ha estat un dels principals interlocutors socials del Comú encampadà. Ara fa uns mesos, la seva presidenta, Antònia Escoda, va decidir fer el salt a la política i presentar-se a les comunals pel Partit dels Verds d'Andorra. Ara deixa la presidència per dedicar-se de ple a la política.
--¿Quina ha estat la principal fita d'aquests sis anys?
--Una de les fites principals ha estat aconseguir poder fer els tràmits de la CASS al Pas. Vam ser els primers a demanar-ho perquè baixar fins a les oficines de la CASS a Andorra la Vella representava una pèrdua de temps molt gran. Ara ja funciona a tots els comuns, fins i tot el d'Andor-ra la Vella va signar el conveni amb la CASS fa una setmana.
--¿L'assignatura pendent és l'abolició del cens emfitèutic?
--No hem aconseguit tot el que volíem, però des de l'any passat els nous contractes de cens emfitèutic que es firmen s'actualitzen conforme l'augment de l'IPC. Abans es pujava cada tres anys en funció de la pujada del preu de l'or, del quilo d'alfals al mercat de la Seu, del litre de llet... era una cosa arcaica i la gent es queixava.
--¿Per què aquesta insistència per acabar amb el cens?
--El cens emfitèutic té una conseqüència molt perversa i és que a la resta d'Andorra els no residents poden comprar un pis de propietat i prou i aquí al Pas poden fer tants contractes de cens emfitèutic com vulguin i comprar tants pisos com vulguin i s'han creat autèntic lobbies de propietaris. Això fa que els preus de l'habitatge al Pas siguin encara més intocables que a la resta del país. El cens ha permès crear riquesa, però ha fet pujar els preus a uns nivells inaccessibles. Cada dia pugen uns 1.000 cotxes a treballar.
--El Comú ha posat les bases per solucionar aquesta situació amb el bloc d'habitatges socials, ¿oi?
--Sí, però són pisos massa petits per a una família. El Comú va fer un estudi que deia que la majoria de treballadors del Pas eren solters i per això van fer pisos petits. Però hi ha molts solters perquè els pisos aquí són petits i cars i si vols tenir una família has de marxar a viure fora del Pas.
--El Comú també va fer un estudi sobre la mobilitat. ¿Com es valora des de l'associació de veïns?--Si s'apliqués el Pla de mobilitat, jo ja vaig dir al senyor Dalleres que el votaria. Però ja se'ns va dir que tot no podia ser. Per aplicar-lo plenament, s'hauria de reformar part del poble perquè la carretera general és una barrera entre els habitatges i la zona de l'escola i el polisportiu.
--¿Com veu que la zona per als vianants del carrer major sigui només parcial?
--Els supermercats i els hotels estaven interessats en què es pogués entrar per fer càrrega i descàrrega. Els petits comerços estaven encantats amb les proves que es van fer de tancament total del carrer aquest estiu perquè donava ambient de poble. Aquí una de les coses que trobem a faltar és una plaça on trobar-nos.
--Una altra reivindicació és la manca d'aparcaments. ¿Com valora les mesures adoptades pel Comú en aquest àmbit?
--Hi ha un reglament que diu que hi ha d'haver una plaça d'aparcament per cada habitatge. El que passa és que s'han aprofitat les places d'aparcament per fer supermercats o sortides de discoteques. El problema del pàrquing públic és la concessió de l'empresa privada. El Comú està venent i subcontractant. Fins i tot es van plantejar privatitzar Gasopas. Tot això sorprèn venint d'un Comú que es fa dir socialista.
--¿Ha abandonat les pretensions independentistes del Pas?
--Estic relacionada amb Vandellós i l'Ampolla, dos pobles de la costa catalana. L'Ampolla es va segregar del Perelló, perquè produïa beneficis que només revertien en el Perelló. El cas de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant és diferent. L'Hospitalet genera beneficis pel turisme i des de l'Ajuntament de Vandellós es va veure que no es podia maltractar l'Hospitalet. La independència és qüestió de gent que no es sent ben tractada. Pel que fa al Pas, si el Comú ingressa diners pel cens emfitèutic, seria lògic que aquests diners s'invertissin al Pas. Això és el que sempre hem demanat. Vam demanar ser parròquia lliure en un moment de ràbia, però jo sóc més partidària del federalisme.
--¿Les eleccions comunals han canviat la visió que tenia d'Encamp?
--La campanya em va servir per fer molts amics a Encamp i per veure que allà també tenen problemes que cal resoldre. Ara estem fent l'agermanament d'Encamp i el Pas de la Casa, perquè sempre hem viscut com dos pobles desconeguts.
--Anirà a les llistes dels Verds a les generals, suposo.
--Això ho ha de decidir el Congrés, però estem començant a treballar per fer un programa seriós i trobar el màxim suport de l'electorat.
--¿Milita en un partit ecosocialista més per eco o per socialista?
--Jo sóc rojilla del tot, però les reivindicacions mediambientals són una qüestió de sentit comú. Qui no sigui ecologista d'aquí uns anys és que té un problema.
--¿És partidària d'un bloc d'es-querres de cara a les generals?--Estem oberts a parlar amb tothom, però tenim tres condicions irrenunciables: el vot dels residents a les comunals, la reducció a 10 anys del termini per obtenir la nacionalitat i la reforma de la llei electoral.
--Però la llei electoral comporta que sigui necessari unir esforços per tenir representació al Consell.
--No busquem una cadira; la nostra prioritat no és governar sinó defensar els interessos del ciutadà. No tenim pressa.
iandreu@andorra.elperiodico.com