dimecres, 13 de febrer del 2008

DEMANDES AL DEPARTAMENT DE CULTURA I AFERS SOCIALS

Pas de la Casa,11/02/07
M.H.Sr Miquel Alis
Consol de la Parròquia d’Encamp i el Pas de la Casa

M.H.Sra Olga Areny
Consellera de Cultura i Afers Socials

Distingits Senyors,

La present és per posar en el seu coneixement els neguits i les queixes que des de fa un temps ens han fet arribar els veïns del Pas de la Casa,així com certes situacions d’indefensió en les que ens trobem.

1-Centre de Salut i d’Emergències del Pas de la Casa:
Com vostès ja deuen saber,el SAAS te previst en nom de la rendibilitat econòmica,de traslladar a partir de finals d’Abril el servei del SUM del Pas de la Casa,cap a Canillo o be Encamp.
Actualment,ja ens hem trobat en alguns casos en que han tingut que acudir ambulàncies des de Ransol,per la poca gravetat dels casos,sabent que tenim dues ambulàncies estacionades al Pas de la Casa(la dels Bombers i la del SUM).
Un dels pocs privilegis dels que hem gaudit al Pas des de fa 30 anys es precisament el de gaudir de uns serveis mèdics i d’ambulàncies eficients.
Ens costa doncs fer-nos a la idea de tornar 30 anys enrere en aquets temes.
Com ja saben la nostra associació ,ve batallant per millorar la qualitat assistencial al nostre poble.
Entenem ,i així li hem fet arribar al Ministeri de Sanitat,que potser el funcionament actual del Centre de Salut i d’Emergències ,no es el mes idoni actualment,i que necessita una reestructuració profunda .Pensem però que això no ha d’anar en detriment de una pobla que per les seves característiques geogràfiques,queda molt allunyada del centre del país. Esperem també que l’Institució que representen també treballi en aquest sentit,ja que si es fes efectiu l’eliminació del SUM al Pas de la Casa,seria una gran pèrdua per la Parròquia en general.


2-Guarderia Els Marrecs
Un grup de pares ens ha fet arribar per escrit una sèrie de queixes que els hi transmetem literalment:
-quan sona el telèfon,per avisar que el nen arribarà tard ,o no anirà a la guarderia,o per d’altres raons tal com mana el reglament,mai es despenja el telèfon a la primera ,sempre cal provar-ho en repetides ocasions,donant-se certes vegades el cas ,que els pares son “renyats “,per no haver avisat a temps...
-Dubtes en quant a la presencia de la responsable .Té un horari d’atenció als pares?Aquest es respecta?
-Els pares han desertat les reunions,per l’actitud desagradable i els judicis de valors que se’ls hi fan(portes el nen a la guarderia el teu dia de festa,portes el nen malalt,no vols quedar-te amb el teu fill,te’l treus del damunt....)
-La responsable i els familiars dels treballadors entren a les classes amb roba de carrer,quan esta terminantment prohibit per als pares,i de fet per a tothom segons el reglament.
-Les cuidadores no estan totes a l’hora del dinar,-els torns son de 8h30 a 15h30 i de 13h a 20h-,els nens mengen a les 12h.A l’hora del berenar les cuidadores estan al despatx de la Directora i tenen que cuidar entre dos treballadores 3 classes.
-No hi ha lloc per aparcar els carretons dels nens ,i s’amenaça amb no acceptar ni el carretó ni el nen,ni el pare,si no es pleguen .No es podria habilitar un lloc mes important,sabent la climatologia del Pas es cert que els carretons son especialment voluminosos ,amb les capotes,etc...
-Detectem problemes en el manteniment en el fals sostre,les portes son difícils d’obrir,no hi espai per a canviar els nens,ni per deixar els abrics el pares.
-La temperatura es massa alta. No es ventila mai ,cosa que ens sembla antihigiènic en un lloc on s’hi estan tantes criatures.
-Davant la possibilitat que se’ns ha anunciat de tancar els diumenges,també s’obligarà a tancar els comerços del Pas? -Quan es desinfecta la Guarderia?Es podrien exposar públicament els certificats?
-Els horaris no coincideixen amb els comercials,els desconeixen?
-Els regals del Pare Noel i de Reis ens semblen molt be però o els regala la guarderia ,o volem veure la factura.
-Els pares no poden veure el seu fill dins la classe .Es cert que ho diu la llei de guarderies?
-Ens agradaria conèixer el resultat que va donar l’estudi sobre el funcionament de la guarderia,La Consellera sortint ens va dir que ens el faria passar.
-S’ha parlat repetidament de posar càmeres de vídeo,sota quins conceptes i quan?
-El Comitè Consultiu consta nomes de dos persones representants del Pares,i una d’elles esta íntimament lligada al personal de la guarderia,es ètic?


Bé ,des de l’Associació de Veïns ,pensem que son tots petits problemes que llegits així fora de context,poden semblar insignificants ,però que en el dia a dia dels pares es fan molt feixucs.
Bàsicament el que observem es:
-Manca de comunicació entre la direcció i els pares
-Manca d’informació als pares
-Manca de personal per poder fer les reunions i totes les activitats sense posar en perill els nens.


El tema de la guarderia es un dels que sempre surt reiteradament en les queixes del veïns a l’associació,seria dons bo de veure que provoca aquest malestar entre els pares .L’any passat varem assistir a una reunió publica tocant el tema,i res ha canviat .En aquesta reunió les queixes varen anar dirigides sobretot a l’actuació des de la direcció,i encara no s’ha rebut cap aclariment ni cap retorn de dita reunió.

3-Llaç d’animació
El llaç d’animació ja fa anys que esta en un local que ens sembla poc adequat:
Conviuen en un espai poc diferenciat nens d’edats molt dispars,amb les conseqüents molèsties,si els uns han de dormir i els altres jugar...
Durant els darrers quatre anys,hi ha hagut problemes continus per organitzar els desplaçaments dels nens que practiquen alguna activitat al Centre Esportiu .Esperem que a partir d’ara hi hagi mes bona harmonia,ja que inclús quan s’han organitzat activitats puntuals culturals al Centre Esportiu,no hi ha assistit els nens del Llaç d’Animació,es per problemes de personal o per problemes personals?
EL Centre Esportiu,el Llaç d’Animació i l’Area de Jovent son tres entitats que haurien d’estar íntimament lligades per el be dels infants.
Els nens que ja van a l’escola haurien de poder participar a qualsevol activitat dins del poble per mitja de qualsevol de les tres entitats,el Llaç de Animació té ,pensem un projecte educatiu,cal doncs posar-lo en practica.


4-Activitats Culturals
Els veïns del Pas de la Casa,demanem any rere any una ampliació de l’oferta cultural.
Ens demanen en particular classes d’informàtica,...
La nostra associació va organitzar classes de Català de manera puntual i varen tenir molt d’èxit.
Moltes vegades l’èxit o fracàs de una activitat rau mes en la promoció de carrer que se’n fa i en la bona publicitat que en fan els veïns....

5-Persones amb problemes Socials
Els darrers anys estem atenen des de l’associació a algunes persones amb problemes econòmics tant importants,que en ocasions ,ens em vist obligats inclús a alimentar-los.
Ben sovint i malgrat la feina que fan les assistentes socials,els tràmits solen ser llargs i cal poder actuar ràpidament en aquets casos.
Fins ara ho em pogut resoldre sense ajuts,però ,tot i que potser som els que podem actuar de manera mes rapida,al no passar per la feixuga burocràcia,
sense el suport de les institucions,ens es difícil sostenir aquesta acció.
Una de les possibilitats en que havíem pensat,era la crear un Fons Alimentari,que es podria gestionar des de l’associació amb la supervisió dels Serveis Socials del Comú.
L’Associació estem disposats a col·laborar amb els serveis socials del comú,per fer de lligam directe amb els ciutadans que ben sovint en situacions de crisis no saben on acudir.






La present es dons ,no nomes per denunciar els disfuncionaments ,sinó i sobretot per oferir la nostra col·laboració al Departament de Socials,ja que molts dels problemes que detectem al carrer,ben sovint us arriben quan ja s’han fet massa grossos,i es mes difícil trobar-hi solució.


També pensem que en els temes que toquen el dit Departament es cabdal conèixer les necessitats dels ciutadans,i el fet d’escoltar-los,ja que molts problemes sorgeixen per manca de comunicació.



Agraïm,l’atenció que pugui prestar a la nostra demanda ,i restem a la seva disposició per a qualsevol aclariment.

Atentament,




Antònia Escoda,
Presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa
Tel:395173



Copia al Sr Pere Torres,Conseller de l’oposició.