dijous, 17 de gener del 2008

Carta a la ministra de Salut, Benestar i Familia

M.I.Sra Montserrat GIL
Ministra de Salut i Benestar Social
Govern d’Andorra
Pas de la Casa 14/12/07

Molt Il-lustre Senyora,

Despres de la reunió mantinguda el 14 de Novembre amb La Senyora Carme Pallarès,el Senyor Ramon Cereza,i la Senyora Anna Insa,ens adreçèm a vostè per a fer-li arribar les reaccions que hem pogut rebre per part dels nostres Socis.

Al fet que el sistema Sanitari que hi ha actualment al Pas es inadaptat a les necessitats de la població,i provoca un déficit inassumible,estem d’acord en que cal una restructuració urgent ,afi que podem gaudir,d’un servei eficaç,menys productor de despesa inútil,i mes adaptat a les necessitats dels ciutadans del Pas.
Entenem que la dualitat existent actualment,amb un Servei d’Atenció Primaria d’una part,i un Servei d’urgencies d’una altra,que ben sovint no treballen en equip es inoperant d’una part i ridicul d’una altra.
Creiem que el nostre poble presenta unes caracteristiques de població que fan ,que en cap cas es pot copiar o aplicar el sistema d’altres pobles del Principat.

Aixi dons enumerarèm de nou les mancances de la nostra població:
*Servei de Pediatria
*Servei de Radiología les 24h
*Servei de Permanencies com a la resta d’Andorra.
Efectivament fora d’horari de Consultes del metge de Capçalera no hi han Visites a Domicili,perquè el SUM no es pot desplaçar si no es urgent…..
En canvi si que es desplacen per a anar a fer compres ,o per fer el cafè….
*Cobrir tots els dies amb el Servei de Rehabilitació(recordem que el dijous no n’hi ha)
*Cobertura de les absencies del Metge de Capçalera,ja que quan aquest no hi és,alguns metges d’Urgencies no en volen fer la funció….
Hem cregut entendre que ben sovint els problemes provenen de situacions de corporativisme mal entès dels diferents profesionals,i ens permetriem dons la suggestió de la posiblitat de crear un equip exclusiu al Centre de Salut del Pas de la Casa,amb uns tractes fets a mida,funcionant aixi de manera totalment aliena a l’hospital.

D’altra part també ens va sobtar la possibilitat que es donar de eliminar a partir del mes d’Abril el Servei d’ambulancies i de SUM durant el dia.
Pensem que degut a l’allunyament de la nostra població seria una mesura arbitraria i perillosa.
Creiem que si bé es un Servei que costa molts diners,també es absolutament necessari.
I ,si parlem de finances,ens agradaria apuntar,que tenint tots els mitjans que tenim actualment,el Centre de Salut de Pas ,podria gaudir d’una font d’ingressos importants,si es donés un Servei mes ampli de cobertura del Radiología,ja que no oblidem que a l’hivern,rebèm un nombre important de turistes ,que son demandants d’aquest servei.

Entenèm ,que la voluntad politica de millorar una situació es pot trobar frenada per la manca de comunicació i/o de voluntat a nivell dels actors que han de fer efectius aquets canvis,pero volem continuar insistin en la necessitat de millora de funcionament del Centre de Salut del Pas de la Casa,ja que entenem que es una font de despeses important,i que els canvis en podrien millorar la rentabilitat.

Aixi la nostra Associació es posiciona clarament a favor de una restructuració del Centre de Salut del Pas de la Casa,i totalment en contra de eliminar durant el dia a l’estiu el Servei de SUM i d’Ambulancies

L’Associaciò com sempre, esta disposada a col-laborar en tot el que ens sigui posible per a millorar el benestar dels ciutadans del Pas de la Casa.

Agraint l’interés que sens dubte,VIMS dispensara a la nostra sol-licitud,la saludem atentament,

ASSOCIACIO DE VEINS I COMERCIANTS DEL PAS DE LA CASA